Στελέχωση με ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Διαβατών

Στελέχωση με ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Διαβατών

Αρ. Πρωτ. 195/17.06.09

Προς Υπουργό:

- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Διαβατών, του Δήμου Καλλιθέας στον Νομό Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλά προβλήματα, αλλά και ελλείψεις αναφορικά με την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών και παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης των κατοίκων του Δήμου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Καλλιθέας αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα Πενταλόφου, Μεσαίου, Μονολόφου, Ν. Φιλαδέλφειας, Πετρωτού και Νεοχωρούδας και ο πληθυσμός του δήμου φτάνει τις 10.000 κατοίκους. Την ίδια στιγμή το Κέντρο Υγείας Διαβατών εξυπηρετεί τόσο τον Δήμο Καλλιθέας όσο και των όμορων Δήμων Εχεδώρου και Αγ. Αθανασίου, ανεβάζοντας σημαντικά τον αριθμό των κατοίκων στις 60.000.

Στο Κέντρο Υγείας Διαβατών και στα περιφερειακά ιατρεία από τις 14 οργανικές θέσεις ιατρών καλύπτονται μόλις οι 8. Με αποτέλεσμα οι επισκέψεις των γιατρών στα ιατρεία των οικισμών του Δήμου Καλλιθέας που υπάγονται στο Περιφερειακό Ιατρείο Νεοχωρούδας να γίνονται στην καλύτερη των περιπτώσεων μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες, τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχει παρουσία γιατρού δύο φορές την εβδομάδα. Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων του Μονολόφου, του Πετρωτού και του Μεσαίου που είναι πιο απομακρυσμένα και η πρόσβαση των γιατρών ακόμα πιο δύσκολη.

Η πρόσβαση για παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Κέντρο Υγείας Διαβατών, είναι δύσκολη τόσο για τους ηλικιωμένους κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Καλλιθέας όσο και για τις μητέρες με μικρά και ανήλικα παιδιά, γεγονός που μπορεί να θέσει ακόμα και σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών των οικισμών.

Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιώτες γιατρούς, ενώ αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα διάγνωσης, συνταγογράφησης και αγοράς των φαρμάκων που απαιτούνται για την θεραπεία τους. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 - Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Καλλιθέας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης;

 - Προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο στην άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο Κέντρο Υγείας Διαβατών;

Απάντηση Υπουργείου